Zeg eens AAA… wat jouw tong allemaal te vertellen heeft
Laatst had ik een flinke ontsteking aan mijn tandvlees en kon ik niet onder de antibiotica uit, een korte kuur, maar na een paar dagen was mijn hele tong wit, dus ik snel googelen wat dit kon zijn en toen kwam ik allemaal hele interessante informatie tegen waarover jij waarschijnlijk ook verbaasd zult zijn!
Je tong, best een gek ding als je er een tijdje naar kijkt in de spiegel, maar hij heeft ons meer te vertellen dan je zou denken! Het is niet alleen een lapje om de heerlijkste smaken mee te kunnen proeven, waarmee je kunt slikken, praten en zuigen, maar hij geeft ons ook informatie over onze lichamelijke en emotionele gezondheid.
Basisinformatie over jouw tong kan je grote inzichten geven over hoe jouw levensstijl, voedingspatroon en omgeving hun invloed hebben op je binnenkant.
Even een korte introductie over jouw tong
Je tong is een spier, bedekt met slijmvlies; een vochtig, roze weefsel. De gemiddelde lengte van een tong is 4,28 cm. Bovenop zitten de smaakpapillen, die achter op de tong wat groter zijn. Stoffen in je voeding zorgen ervoor dat je duizenden papillen worden geprikkeld, die prikkels komen aan in je hersenen, waardoor je zoet, zout, bitter, zuur en umami, die laatste is overheerlijk, een hartige, volle smaak, kunt proeven! Heel lang werd gedacht dat deze 5 smaken op een apart stukje van de tong werd geproefd, maar wetenschap heeft aangetoond dat dat over je hele tong gebeurd.
Iedere 7 tot 10 dagen worden je papillen vervangen voor nieuwe, zodat je altijd optimaal kunt blijven genieten!
Je tong bestaat uit 3 verschillende delen
- De APEX – het puntje van je tong
- Het LICHAAM – Het stuk dat je ziet tot achteraan je keel
- De WORTEL – de hechting van je tong aan de onderkant van je mond
Delen van je tong vertegenwoordigen andere organen in je lichaam;
zoals je nieren, blaas, lever, longen, milt, galblaas, darmen en je hart
Wat valt er allemaal te leren van je tong?
Waar je vooral op gaat letten zijn de toplaag, de kleur en de vorm van je tong.
Een gezonde tong
Je tong heeft een toplaag die laat zien hoe het er in je darmen & spijsvertering aan toe gaat. Een optimaal gezonde tong heeft een dun wit laagje als topping, die bestaat uit bacteriën (dat maakt ook dat tongschrapen weinig nut heeft, omdat de bacteriën onmiddellijk terug groeien).
De kleur van je tong geeft je gezondheid van een langere tijd weer. De ideale kleur van een gezonde tong is bleekrood. Daarnaast staat de kleur ook voor de kwaliteit van je bloed en je bloedcirculatie van je hele lichaam.
Een dikke witte of gele laag op je tong
Als je ee
n dikke witte laag op je tong hebt dan is er ergens in je lichaam iets uit balans. Ergens kan een orgaan zijn functie niet goed vervullen, met name je darmen en vertering spelen hier een grote rol bij. Een andere optie kan zijn dat je een virale infectie te pakken hebt.
Een gele laag geeft aan dat je in je lichaam een brandhaardje hebt die een ontsteking of bacteriële infectie aan het bestrijden is.
Een tong met rode rondige vlekken, ook wel een landkaarttong of geografische tong gen
oemd, staat voor een lichaam dat aardig uitgeput is, te lang heb je teveel van je lichaam gevraagd. Je lichaam is in dat stadium vatbaar een allergie of auto-immuunziekte. Het is dan ontzettend belangrijk om aan de noodrem te trekken, te ontstressen, je immuunsysteem te gaan ondersteunen en je lijf echt goed te gaan voeden, voordat je nog meer afbraak doet
Een bleke witte tong
- Dit wijst op een zwakte in je spijsvertering, je kunt last hebben van dunne ontlasting, je kunt het koud hebben, zwaar vermoeid zijn of last hebben van een opgeblazen buik.
- Een bleke, droge tong wijst meer op bloedarmoede, dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen; de kenmerken hiervan zijn duizeligheid, verzwakt geheugen, slapeloosheid en droge lippen.
Andere mogelijke oorzaken:
- Leukoplakie: een overmatige groei van slijmvlies, je ziet dan meer wit-grijze vlekken, deze kunnen ook aan de binnenkant van je wang zitten en op je tandvlees.
- Harige Leukoplakie: dit lijkt erop, maar de oorzaak ligt hierbij bij het herpesvirus, waarbij het immuunsysteem onder druk staat.
- Spruw: een schimmelinfectie als gevolg van candida in je darmen.
- Lichen Planus: een auto-immuunreactie waarbij witachtige lijnen (netvormig) aan de binnenkant van je wang en onder je tong ontstaan, samen met open rode zweren. Het voelt branderig en je smaak kan veranderen. De oorzaak is onbekend, maar staat hoogstwaarschijnlijk in relatie tot medicijngebruik, vaccinaties, infecties en allergieën.
- Syfilis, koorts, uitdroging, vitamine B12 tekort en ijzertekort kunnen ook nog een oorzaak zijn van een witte, bleke tong.
Een helderrode tong
Die geeft bijna altijd een infectie aan, aan het begin van de infectie is alleen het topje van je tong rood, maar hoe langer de infectie blijft hoe meer de roodheid toeneemt over je hele tong. Soms ontstaan er alleen helderrode stippen, die laten je zien dat er warmtehaardjes in je lichaam bezig zijn om de infectie te bestrijden.
Een tong met een rode punt
Het puntje van je tong staat in verbinding met je hart, bij een periode van emotionele situaties kleurt het puntje vaak rood.
Een rode, glanzende tong zonder laagje komt het meeste voor bij vrouwen in de overgang, waarbij opvliegers voorkomen, het geeft aan dat het lichaam de warmte even niet zelf goed kan reguleren. Ook mannen met prostaatkanker die het hormoonrijke medicijn Lucrin gebruiken kunnen dit op hun tong terugzien.
Een tong met rode zijkanten
Meestal ontstaat dit patroon als je teveel vette of pittige voedingsmiddelen hebt gegeten of teveel alcohol hebt gedronken. Ook mensen met PDS (prikkelbare darmsyndroom) hebben deze 2 banen va
ak aan de zijkant van hun tong. Als je veel op je lever hebt (boosheid of wrok) of als je lever niet optimaal zijn werk kan doen als reinigingsorgaan kan dit ook voorkomen.
Andere mogelijke oorzaken:
- Glossitis: een ontsteking van je tong waarbij de bloedtoevoer naar de tong aanleiding geeft tot roodheid, pijn en zwelling.
- Vitaminetekorten: B12, B6 en B11 kunnen een aardbeitong veroorzaken.
- Scarlet fever: keelontsteking.
- TSS (Toxic Shock Syndroom): ontstaat n.a.v. de toxines die vrijkomen door de de bcteriën die de infectie veroorzaken.
Paarse tong
Deze ontstaat na langdurige ontsteking in je lichaam of bij langdurige voedingsstoftekorten, vooral bij vitamine B2. Daarnaast zie je de kleur paars vaak bij vrouwen die een hele moeilijke menstruatiecyclus hebben en mensen die chronisch last hebben van pijn.
Blauwe tong
De blauwe kleur is een teken van cyanose; er is onvoldoende zuurstoftoevoer naar de weefsels. Dit kan o.a. komen door stoornissen in je bloedbaan, bloedvaten, hart en luchtwegproblemen; zoals astma, verstikking, longontsteking, vergiftiging, een hartafwijking en COPD.
Deze kleur is erg ongewoon voor een tong, meestal geeft dit geelzucht aan (een verhoogd gehalte aan afvalstoffen die je lever en galblaas niet goed kunnen afbreken), je kunt dit vaak ook al zien aan je huidskleur en het wit van je ogen is dan ook geel.
Zwarte tong
Deze is of aanwezig bij de geboorte of ontstaat op latere leeftijd en is vaak blijvend. Ook kan de zwarte kleur ontstaan als de smaakpapillen langer worden, de tong heeft dan een harig gevoel, ook wel harige tong genoemd. Er blijven meer afvalstoffen aan de tong plakken dan normaal en het aantal bacteriën groeit. Het start vaak gelig, daarna zal het meer bruin worden en vervolgens zwart. Andere oorzaken hiervan zijn het vele gebruik van antibiotica, koffie, spijsverteringshulpmiddelen, mondwatersoorten, het gebruik van tabak, een vitamine B3-tekort of slechte mondverzorging.
Conclusie
Zoals je net gelezen hebt; je tong is een soort schilderij, kijk goed naar de kleuren en je ontdekt dat er allemaal betekenissen achter zitten die je meer vertellen dan je in eerste instantie zou denken!
Ziet jouw tong er niet zo gezond en schoon uit en wil je meer weten over wat je kunt doen om een witte aanslag te voorkomen?
Lees dan dit artikel op vraagdetandarts.nl
Iris
Ik heb achter in me tong rooie bultjes die je wel voelt zitten, ik moet dinsdag een test doen omdat ik naar Griekenland ga is het dan erg dat ik die bultjes dan nog heb?
21 augustus 2020Renate
Heel interessante info… bedankt…
30 april 2021raffi
ik moest een presenttaie over de tong maken en dit heeft me erg geolpen bedakt
2 juni 2022