Persijn; ik keek mijn ogen uit!
Woensdag, een appje; “ga je vrijdagavond mee proef-eten bij Persijn in Amsterdam?”, gauw kijken op de website, het woord “Aquaponics” vliegt voorbij en ik zeg meteen ja! Nog geen idee wat me te wachten stond…..
Een hele belevenis, dat was het wel, want ik typte Persijn in op google en klikte op de bovenste kaart, die bracht mij naar een woonwijk bij de RAI, oeps, foutje! Gauw omkeren en op zoek naar de juiste locatie. Op de site stond “en met onze eigen parkeerplaatsen is er genoeg parkeergelegenheid”, nou die kon ik dus even niet vinden, doodlopende straat en wegwerkzaamheden. Toen maar snel parkeren bij de Mac en op de valreep naar binnen in de Amstelvlietstraat.
Spiksplinternieuw en een fijn ontvangst bij de lift door 2 vriendelijke hosts die me, met 1 druk op de knop, in no-time naar de 21ste verdieping lanceerden. Daar kwam ik in de rooftopbar “Juniper & Kin” terecht, sfeervol, knus en een megamooi uitzicht over Amsterdam met al haar lichtjes, treinen, vliegtuigen, taxi’s en diversiteit aan mensen. Eerst even een witte wijn delen met Sacha, want mijn maag was nog aardig nuchter en ik drink bijna nooit ;). In de rooftopbar worden cocktails & rawfood geserveerd. Ook het toilet is prachtig vanaf de 20ste verdieping!
Daarna was het tijd voor het diner beneden in het restaurant, een leuke tafelheer vertelde over het concept. “Jan Persijn van Velsen was ooit de landeigenaar van de grond waarop nu dit zelfvoorzienende hotel-restaurant (QO) staat, vandaar de naam.” We mochten samen 6 gerechten kiezen uit de Dutch-cuisine van sterrenchef Luc Kusters, daar konden we natuurlijk met onze charmes 7 stuks van maken, want we konden niet kiezen bij de toetjes! Het is altijd genieten om bij een open keuken naar binnen te kijken en de passie van de koks te zien!
Dutch-cuisine staat voor 80% seizoensproducten, gezond; goed voor lichaam, geest en aarde; dus voornamelijk plantaardig, eten wat voor handen is in onze natuur van kop tot staart, zonder verspilling en vol kwaliteit en smaak voor een eerlijke prijs.
Aquaponics, een vrij nieuwe technologie, voor deze locatie opgezet in samenwerking met de Landbouwuniversiteit van Wageningen, is hier 1 onderdeel van: “Aquaponics (of aquaponie) is een systeem dat hydrocultuur (planten kweken op water) en aquacultuur ( waterdieren kweken) combineert in een ecologisch evenwicht”
We mochten even op het dak (urban farming) kijken naar hoe dit langzaam aan het uitgroeien is. Een grote bak met vissen krijgt het groene keukenafval als voeding, de ontlasting van de vissen wordt dan weer gebruikt als ‘mest’ voor de planten (groenten, fruit en kruiden) die daar groeien en tegelijkertijd het water van de vissen weer zuiveren. Circulair en duurzaam. Ik had er jaren geleden al eens over gelezen, leuk om het nu in de praktijk te zien!
De plaatjes spreken voor zich, het was lekker!
Luxe & duurzaamheid gaan prima hand in hand!
Het QO-hotel is het meest duurzame hotel in Europa, over elk element is nagedacht, het is gemaakt van 5000 ton gerecycled beton. De bewegende gevel regelt het klimaat binnen, de kamer op zomerse dagen koel blijft en op koude dagen warm en er zijn nog veel meer interessante snufjes; ben je nieuwsgierig geworden, ga er dan gezellig eens een drankje drinken met het mooie uitzicht over de stad!
Persijn, Amstelkwartier, Amsterdam
Volg me ook op: