Natuurlijke Picassokleuren in je gerechten + recepten!
Snoepjes, frisdranken, muffin-icings, regenboogcakes, koekjes, dressings, taarten, ijs; ze zien er vaak heerlijk fleurig uit, het oog wil namelijk ook wat. Maar de kleuren die gebruikt worden zijn meestal niet goed voor onze gezondheid.
Omdat gezond bakken net zo kleurrijk kan zijn als de ongezonde varianten heb ik voor jou hieronder alle info, tips en voorbeelden om de mooiste Picasso-creaties uit de keuken te kunnen toveren met een explosie aan natuurlijke kleuren!
E-nummers 0-199
Albert Hein stopt eind 2016 met de 6 meest omstreden e-nummers in kinderproducten (The Southampton Six), hopelijk volgen er nog meer. Al vanaf 2010 staan er waarschuwingen op de verpakkingen waar die e-nummers inzitten.
E-nummers zijn door de EU als veilig bestempeld, maar wat als je meer binnenkrijgt dan de veilige hoeveelheid, en wat als je er gevoelig voor bent, wat doen cocktails van e-nummers van binnen en wat doen die (soms onmogelijk uit te spreken) stoffen op lange termijn in ons lijf; niemand weet het.
Er is een mix van natuurlijke en geknutselde chemische e-nummers, voornamelijk met petroleum als basis (dat invloed heeft op gedrag, huidproblemen als eczeem, voedselintoleranties etc). Ze zijn verdeeld over een aantal categorieën:
E100-199 : kleurstoffen –> om kleuren toe te voegen of te versterken
E200-299 : conserveermiddelen & voedingszuren
E300-399 : antioxidanten
E400-499 : emulgatoren
E500-599 : additieven
E600-699 : smaakversterkers
E700-799 : conserveermiddelen
De 11 veilige kleurstoffen op een rijtje | |
E100 geel – curcumine | E161 geel-rood – xantofyllen |
E101 geel – riboflavine | E162 rood-paars – bietenrood |
E140 groen – chlorofyl | E163 rood-blauw – anthocyaninen |
E160c rood – paprika | E170 wit – calciumcarbonaat |
E160e oranje – betacaroteen | E172 zwart/rood/oranje/bruin – ijzeroxiden |
E160f oranje – caroteenzuur |
Wat heb je nodig en hoe ga je aan de slag?
Alle mogelijke kleuren zijn te maken! Je hebt basiskleuren zoals rood, geel, groen en blauw; door deze kleuren weer met elkaar te mengen ontstaan weer andere kleuren. Hieronder zal ik alle mogelijke kleuren weergeven die je kunt gebruiken:
Rood: aardbeien en frambozen
Oranje: wortel
Geel: eigeel, kurkuma/geelwortel en mango
Groen: spinazie (met water), spirulina, chlorella, groene thee, matcha, boerenkool en pandanbladeren
Blauw: paarse/rode kool*
Paars: bramen, acai, blauwe bessen en vlierbessen
Roze: bietjes
Bruin: rauwe cacaopoeder en oploskoffie
* De kool moet je even koken met wat water en daarna zeven. Voeg een ½ tl baksoda voor de zuurgraadverandering toe en de kleur wordt mooi blauw
* Voor de andere kleuren geldt: blend of juice de producten, zeef het, en kook ze in een steelpannetje om in te dikken tot siroop, je hebt dan een kleurenpasta
* Wil je een kleurenpoeder, doe de producten dan (in plakjes) in een droogoven of op 150 graden (ca. 2 tot 6 uur tot ze 100% droog zijn) in een gewone oven en maal ze daarna voorzichtig in een kleine blender of koffiemolentje tot poeder
* Bewaar de verse pasta’s maximaal 1 week in een goed afgesloten bakje of glazen pot in de koelkast. De poeders kun je afgesloten tot 1 jaar bewaren
* Gebruik niet teveel (maar wel voldoende voor genoeg kleur) zodat de smaak van de kleur niet teveel gaat overheersen. Bij gebruik van kleurenpasta voeg dan van de andere ingrediënten iets minder vloeibare producten toe voor de balans.
* Gebruik citroensap tegen verkleuring bij het bakken (anders worden alle baksels alsnog lichtbruin)
Met deze regenboog aan kleuren kun je met alle creativiteit in jouw keuken helemaal losgaan. Ga lekker aan de slag met je favoriete kleuren en deel je posts, ik ben benieuwd!
Groetjes uit De Keuken van Annemieke
————————————————————————-
Voorbeelden
Gummy’s & Jelly’s
Geel
250 ml versgeperste sinaasappelsap
1 el citroensap
2 el honing
3 el smaakloze gelatinevlokken*
* ik gebruikte deze, rundergelatine van grasgevoerde koeien
Roze
2/3 cup gepureerde aardbeien
60 ml water
1 el citroensap
2 el honing
3 el smaakloze gelatinevlokken*
Paars
½ cup gepureerde blauwe bessen
125 ml water
1 el citroensap
3 el honing
3 el smaakloze gelatinevlokken*
Hoe ga je aan de slag?
Per kleur combineer je alle ingrediënten (behalve de gelatine). Verhit ze op laag vuur in een steelpannetje en roer goed door. Roer daarna beetje bij beetje de gelatine erdoor. Als alles een egale massa vormt kun je ze in vormpjes gieten (silicoon is het handigste). Zet een kwartiertje in de koelkast of vriezer. Je kunt ze daarna uit de vorm halen en een paar weken gekoeld bewaren in een afgesloten bakje.
Wat heb je nodig voor 3 kleine cakes?
150 gram boekweitmeel
5 el zachte kokosolie
3 el honing
3 grote eieren
sap en rasp van 1 citroen
1 grote hand blauwe bessen
½ el bakpoeder
1 tl vanillepoeder
Hoe ga je aan de slag?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de olie en mix deze met de honing, eieren en vanille luchtig in je keukenmachine. Voeg daarna ook het meel en de bakpoeder toe, meng daarna voorzichtig met een spatel de bessen en het citroenrasp erdoor. Vet de vormpjes in met kokosolie en vul ze met het mengsel. Zet ze 25-30 minuten in de oven.
Voor het glazuur
60 ml gesmolten kokosolie
60 ml kokosroom (bovenlaag van een blikje kokosmelk uit de koelkast)
45 gram rauwe cashewnoten geweekt in warm water
2 el ahornsiroop
snuf zeezout
Hoe ga je aan de slag?
Mix alles met een kleine blender of mixer tot een romig geheel en zet 5 minuten in de koelkast voor gebruik (niet langer, want dan is het weer hard geworden)
Voor de kokostopping
* 4 el kokosrasp en ½ tl kurkuma/geelwortel
* 4 el kokosrasp en 3 geprakte bramen
* 4 el kokosrasp en ½ tl pandanextract of 1 tl spinaziesap
Giet het glazuur over de cakejes en maak af met de gekleurde kokosrasp
–> Het recept voor een 7 kleuren rainbowcake is onderweg!