Waarom ik superfoods eet, een nieuwe blik!
Afgelopen weken heb ik regelmatig voor een camera of fototoestel gestaan voor een interview over het boek, over mijn achtergrond en over superfoods. Ook in andere media laait het vuurtje erover weer helemaal op en het welles-nietes-spelletje is weer op gang gekomen, zonde eigenlijk!
Zelf kijk ik er zo naar:
Het woord “superfood” is inderdaad een beetje een uitgemolken marketingterm geworden, superlogisch ook, zo zit de maatschappij in elkaar en geld moet er toch verdiend worden, dus waarom niet met de exotische superfoods?
Maar wat is een superfood nu echt precies?
Een supervoedingsmiddel zit vol voedingsstoffen, van vitaminen en mineralen tot enzymen, antioxidanten, eiwitten, vetten, aminozuren tot natuurlijke suikers. Net zoals broccoli, gember en boerenkool horen chiazaden, acaibessen en chlorella hier ook bij.
We doen best spooky over die laatste 3, het is “anders”, “vreemd”, “nieuw”. Maar we moeten er in Nederland allemaal wat van vinden.
Je kunt het ook zo bekijken; hoe gaaf is het dat er steeds meer onderzocht word wat echt gezonde voeding is voor je lijf en hoe mooi is het dat mensen kijken naar andere landen en culturen waar bevolkingsgroepen heel gezond oud worden. Hoe leuk is het om te kijken naar hoe zij leven, wat zij eten en hoe zij denken over dingen. En wat kunnen wij hier veel van leren en tegenwoordig ook in meedelen.
Avocado’s, sinaasappels en andere producten uit het buitenland vinden we wel de normaalste zaak in de supermarkt, maar macapoeder, een knolgewas uit Peru, dat is iets “geks”, daar moeten we echt “tegen” zijn….
In wezen zijn de voor ons nieuwe superfoods helemaal niet nieuw, in Azië gebruiken ze al meer dan 2500 jaar gojibessen en de Maya’s en Azteken waren ook al verzot op chiazaden. Niks nieuws onder de zon dus!
Begint het te dagen?
Wat een voorrecht is het dat, als je het liefst dingen eet zonder suiker, e-nummers, gluten en lactose, je je voedingspatroon kunt uitbreiden met andere heerlijke voedzame vervangers die de natuur ons geeft. Je kunt er onwijs veel mee varieren, je bord wordt steeds kleurrijker en de producten zijn leuk om mee te experimenteren.
Je lijf heb je iedere dag, de rest van je leven, bij je, waarom zou je die niet het allerbeste geven wat de wereld ons te bieden heeft. Als je de ideale omstandigheden creëert voor je lichaam; op het gebied van voeding, maar ook voldoende slaap, beweging, ontspanning etc. dan krijgt je lijf de gelegenheid om zichzelf te reinigen, het immuunsysteem te versterken en gezondheid aan zichzelf terug te geven.
Een lichaam zit wat dat betreft geniaal in elkaar en we hebben zelf zoveel invloed op hoe het functioneert, die bewustwording daarover komt steeds wat verder op gang.
Hoe staat Nederland er nu eigenlijk voor?
- 1/3 van de Nederlandse bevolking heeft een chronische ziekte
- 2 miljoen mensen hebben er zelfs 2 of meer
- 6,5 miljoen mensen hebben overgewicht
- ruim 1 miljoen mensen hebben suikerziekte
- bijna een half miljoen kids gebruiken laxeermiddelen voor hun darmen
- in 2012 waren de zorguitgaven wel 92,7 miljard euro
(bron: Nationaalkompas Gezondheid Nederland)
Het huidige leef- en voedingspatroon doet voor veel mensen niet veel goeds, we eten vaak genoeg, maar krijgen weinig voedingsstoffen binnen. Het wordt tijd dat onze lijven in plaats van gevuld echt goed gevoed gaan worden en onze immuunsystemen weer sterk worden om ziektes en kwalen te herstellen en voorgoed buiten de deur te houden.
In interviews krijg ik nog vaak de vraag waarom superfoods en gezond eten vaak zo duur zijn.
Ik vraag mijzelf vaak af waarom al die bewerkte producten zo goedkoop kunnen zijn.
Echt eten dat kost nu eenmaal geld, nu is het gelukkig zo dat de exotische superfoods vaak geconcentreerd zijn en je er maar weinig van nodig hebt om je lijf ermee te voeden, dus relatief gezien kun je er lang mee toe en valt het mee met de prijs.
Let er altijd wel op dat je biologische superfoods koopt met de juiste keurmerken. 100% natuurlijk is namelijk niet per se biologisch. Dit zijn de merkjes waar je op moet letten:
Mijn richtlijn voor eten is 80% puur natuur en 20% ontspannen omgaan met situaties waarbij je geen grip hebt op wat er voor je neus komt te staan. Zo kun je een gezonde levensstijl goed volhouden en geef je je lijf het grootste cadeau dat je kunt geven!
Binnenkort kun je op de blog Eat, Pure, Love een eetdagboek van mij bekijken, dan krijg je daar een goed idee bij.
Mocht je zelf ook aan de slag willen met jouw voedingspatroon of heb je last van kwaaltjes waar je echt vanaf wilt, ik help je graag!