Oelalalaaa…de goeie soorten pasta!
In ieder huishouden staat wekelijks wel een heerlijk pastamaaltje op tafel; makkelijk en snel om te maken en je kunt er je eigen feestje op je bord mee creëren. Er zijn tegenwoordig nogal wat verschillende soorten waar je uit kunt kiezen, welke zijn nou het beste voor jouw lijf?
We hebben allemaal weleens wat gelezen over gluten; een eiwitsubstantie uit voornamelijk tarwe, rogge, gerst, couscous, bulgur kamut en durum, wat functioneert als plaksel voor zo’n 80% van de producten in de supermarkt. Door de jaren heen is de kwaliteit van tarwe door de hoge productie & bewerking enorm achteruit gegaan en daarmee ook het effect op ons spijsverteringskanaal.
De meeste mensen reageren op de gliadinegluten uit tarwe.
Als je last hebt van een of meerder klachten die hieronder staan is er een grote kans dat deze een link heeft met een overgevoeligheid voor gluten:
- regelmatig verkouden
- slecht geheugen
- ‘wolk’ in je hoofd
- lusteloosheid
- slaperig
- onregelmatige spijsvertering
- opgezette buik
- winderigheid
- stemmingswisselingen
- spierpijnen
- psychische klachten
Probeer maar eens om 10 dagen alle tarwegluten te vervangen, ik beloof je dat je je met de dag beter zult gaan voelen!
Je kunt dan het beste de witte pasta en volkorenpasta laten liggen en kiezen voor de vele alternatieven die we sindskort rijk zijn:
- Speltpasta (is al een stap in de goede richting)
- Boekweitpasta & noodles
- Rijstpasta & noodles
- Linzenpasta
- Gierstpasta
- Eierpasta
- Quinoapasta
- Teffpasta
- Zeewierpasta
- Zoete aardappelnoodles
- Groentespaghetti (gemaakt met een Spirooli)
Eind 2015 mocht ik Grand’Italia helpen bij de Foodstyling van hun Pasta-Maestro-App.
Een gratis app met ruim 30 recepten voor de heerlijkste pastagerechten. Vervang de pasta met een soort uit het rijtje hierboven en je geeft je lijf een mooie, voedzaam maaltijd. Bij sommige recepten kun je er zelf nog extra groenten of een heerlijke salade bij serveren.
Bon apetit!